• Merel Kooning is auteur van de bestseller ‘Mama met een Bentley’. Daarin legt ze uit hoe je als vrouw werk en gezin wél kunt combineren.
  • De 40-jarige Kooning heeft een tandartsenpraktijk en ze is kunstenares, ruiter en moeder van drie kinderen.
  • Omdat ze geen managementboek vond dat voor haar geschreven is, besloot ze om er zelf een te schrijven.
  • Ze wil lezers inspireren om het beste uit hun leven te halen. “Streef naar mooie dingen en stel je doelen heel hoog. Dingen overkomen je niet.”

Een boek voor ‘vrouwen die alles willen en zich door niets laten tegenhouden’. Die ondertitel gaf Merel Kooning (40) mee aan haar boek ‘Mama rijdt een Bentley’.

Het boek kwam afgelopen maand uit en werd meteen een bestseller in de ranking van Managementboek. Kooning denkt dat het thema dat ze aansnijdt, breed speelt: veel vrouwen worstelen om alle ballen in de lucht te houden. Met succes en plezier verschillende rollen privé en in je werk vervullen, en ook nog een goed leven te leiden. Het is een hele puzzel, merkte ze ook zelf.

Maar volgens Kooning geloven te veel vrouwen ten onrechte dat ze moeten kiezen tussen een carrière en een gezin. Of ze menen dat succes niet voor hen is weggelegd. “Driekwart van de Nederlandse vrouwen werkt parttime, dat is toch ongekend veel?” Kooning pleit ervoor je lot in eigen hand te nemen en vol te gaan voor succes in werk, persoonlijk leven én gezin.

Het idee om het boek te schrijven kwam toen ze haar tweede zoontje had gekregen. ”Na ons eerste zoontje was het nog te overzien. Toen hij heel klein was kon hij als een soort accessoire overal mee naar toe in de Maxicosi”, lacht Kooning.

Kooning startte dertien jaar geleden, toen ze 27 was, een eigen tandartsenpraktijk in Rosmalen en heeft inmiddels twintig medewerkers. Op haar drieëndertigste werd ze moeder en inmiddels heeft ze drie kinderen. Toen de tweede zoon en derde zoon kwamen, werd het leven “mooi, maar ingewikkeld”.

Het combineren van ondernemerschap, moederschap én al haar andere activiteiten viel Kooning zwaar. Ze zocht ondersteuning, ging op onderzoek en las allerlei boeken uit binnen- en buitenland.

"Er waren zat zelfhulpboeken en managementboeken die me inspireerden, maar ik miste steeds iets", vertelt Kooning. "Boeken waren vaak vooral carrièregericht, met soms nog een sausje spiritualiteit. Een visie op je rol als ouder, als moeder of vader, naast je andere rollen ontbrak."

Er viel Kooning nog iets anders op: "Bijna alle managementboeken waren geschreven door mannen."

Als het boek dat ze zocht er nog niet was, noch in Nederland, noch daarbuiten, dan moest ze het zelf maar schrijven. Business Insider sprak met haar over 'Mama rijdt een Bentley'.

De titel van je boek duidt op twee belangrijke levensdoelen: moederschap én een grote auto rijden. Wat betekent die Bentley voor jou?

Kooning: "Ik vind een Bentley de ultieme directeursbak. Hij is ook prachtig als symbool. Ik roep lezers op zelf achter het stuur te gaan zitten. Jij zit in de driver's seat. Streef naar mooie dingen en stel je doelen heel hoog. Dingen overkomen je niet. Doe iets, neem actie en trap het gaspedaal in."

"Met zo'n dure auto ga ik ook in tegen de calvinistische geest: het idee dat je sober moet leven en vooral niet moet overdrijven. Je mag best streven naar een rijk leven, in alle opzichten, óók materieel. Geld is een middel om je te kunnen ontwikkelen en je mag ook genieten van mooie dingen. Geld heb je nooit genoeg en het is rete-comfortabel om geld te hebben."

Je raakt heel veel thema's. Van ontrommelen van je huis én hoofd, het belang van gezond eten en stevig sporten. Je geeft ook relatieadvies, vertelt over het combineren van kinderen en een carrière, én geeft tips over ondernemen. Vanwaar al die thema's in één boek?

"Het zijn geen losse thema's, alles grijpt in elkaar. Ik doe zelf graag honderdduizend dingen en ik wil óók een goede moeder zijn. Ik ben als mens veel meer dan alleen een carrièretijger."

"Ik ben één van de weinige vrouwen met een eigen, grote tandartsenpraktijk. Ik ben ook kunstenares, schilder en springruiter; ik ben de partner van Daan en moeder van drie zoontjes. O ja, ik heb sinds kort ook een eigen kledinglijn voor (para)medisch personeel, Crown & Crew, en ben nu dus schrijver."

"Je zou kunnen denken, Kooning: concentreer je nou op één ding. Maar ik heb gemerkt dat ik de afwisseling en spanning nodig heb, ik lééf erbij. Maar zoveel verschillende dingen naast elkaar doen, gaat niet vanzelf. De lessen die ik door schade en schande heb geleerd, kunnen anderen ook helpen."

Wat zijn die lessen?

"Ik moest me losmaken van het 'lieve meisjes'-syndroom. Als je doelen in je leven wilt bereiken, werkt het niet als je anderen steeds meent te moeten pleasen. Binnen mijn tandartsenpraktijk neem ik als eigenaar en ondernemer de beslissingen. Soms moet ik vervelende beslissingen nemen om mijn bedrijf en het team verder te brengen."

"Als ik koste wat kost niemand voor het hoofd had willen stoten, dan had ik mezelf én mijn team tekort gedaan. Als 'lief meisje' heb je de neiging hindernissen uit de weg te gaan, maar ik weet nu dat wat er op mijn pad komt niet altijd leuk, maar wel altijd leerzaam is. Groeien doe je alleen door vallen en opstaan."

"Een andere les is iedere dag even terug te kijken op wat er is gebeurd. Als ik rij op mijn paard of als ik 's avonds in bed lig, film ik nog even terug en dat is ontzettend belangrijk."

"Kijk, je bewuste denken gaat altijd wel door. Lijstjes van dingen die moeten gebeuren, die komen wel naar boven. Maar het onbewuste moet je ook ruimte geven. Dan kom je op vragen als 'past wat ik doe wel bij mij?' Door met zelfvertrouwen terug te kijken naar de dingen die je op een dag hebt gedaan, leer je en kun je groeien."

Je boek is praktisch. Per hoofdstuk geef je opdrachten, zoals het zoeken van een rolmodel. Waarom is dat belangrijk?

"Ik noem mijn eigen rolmodellen, zoals Madonna, Coco Chanel en Sheryl Sandberg, de COO van Facebook. Als je hebt bedacht wat je het allerliefst wilt in je leven, dan is het goed te kijken naar mensen die iets 'goddelijks doen' en onverschrokken ergens voor gaan."

"Zoek mensen met een houding, een attitude die je raakt en inspireert. Realiseer je dan dat die rolmodellen mensen zijn van vlees en bloed zijn, gewone mensen die óók worstelen met allerlei dingen."

"Ik geloof echt dat je wordt waar je aan denkt. Door de houding aan te nemen van mensen die je bewondert, kun je ook in de goede mindset komen. Dan is het alleen nog een kwestie van de goede acties ondernemen en er helemaal voor gaan."

Je toont in het boek een grondige afkeer van mensen die zich met je bemoeien. Waar komt dat vandaan?

"Als moeder ervaar je dat allerlei mensen een mening hebben over de opvoeding van je kinderen. Ze vergelijken hun eigen aanpak of hun eigen jeugd met wat ze denken te zien en maken opmerkingen. Maar ik zit echt niet te wachten op allerlei ongevraagd advies."

"Ik denk dat veel ouders dit meemaken. Mensen buiten je gezin hebben geen idee van je aanpak, je plannen of van de situatie binnen je gezin. Trek je niet te veel aan van mensen die vinden dat je niet voldoet aan het plaatje dat zij in hun hoofd hebben. En aan ongevraagde adviseurs wil ik vragen: vind even niks van wat je ziet."

Wat verraste je in de reacties op 'Mama rijdt een Bentley'?

"Ik had vrouwen van 20 tot 45 jaar in mijn hoofd toen ik het boek schreef. Dat is mijn doelgroep, dacht ik. Maar ik hoor van meiden van 15, 16 jaar dat zij ook inspiratie halen uit het boek."

"De grootste verrassing was de mannelijke belangstelling. Vrienden van mijn man Daan, ondernemers, professionals met gezinnen lieten weten 'Mama rijdt een Bentley' óók in een paar dagen verslonden te hebben."

"We gaan al naar de derde druk met het boek en dat in een paar weken. Ik wil de ondertitel eigenlijk uitbreiden: 'Voor vrouwen die alles willen en zich door niets laten tegenhouden én ook voor nieuwsgierige mannen'."

Zijn er al vervolgplannen?

"Ik heb al het beeld dat ik mijn verhaal ook in het theater ga uitdragen. Verder zijn sprekersbureaus geïnteresseerd. Een tweede boek zou er ook zomaar kunnen komen; de eerste ideeën heb ik al."

"Ik wil het hebben over de vraag waarom je als mens de dingen doet die je doet. De eerste stap is bedenken welke kant je op wil. Daar kun je mee aan de slag met 'Mama rijdt een Bentley'. Je bewustzijn vergroten en plannen maken is heel belangrijk. Maar dan komt het pas: je moet gewoontes doorbreken, nieuwe dingen doen."

"Wij zitten als mens vast in de gevangenis van onze gewoontes, maar de celdeur staat wagenwijd open. Het is heerlijk als je je lekker ongelimiteerd voelt en volop kansen pakt. Daar wil ik het ook over hebben."

Lees meer over carrière en persoonlijke ontwikkeling: